Närhet mellan barn och förälder

Vi har nog alla hört talas om hur stress påverkar kroppen negativt. Att vara nybliven förälder kan uppfattas som en stress av många olika orsaker.

Det kan vara lätt att glömma att kroppen också har ett alldeles eget lugn-och-ro-system.

Oxytocin

Oxytocin (som ofta kallas må-bra-hormon eller lugn-och-ro-hormon) är ett hormon som utsöndras i hjärnan när vi upplever välbehag. Det utlöses vid vila, kroppskontakt, beröring, massage och när man känner sig förstådd och bekräftad. Oxytocin kan också utsöndras när vi känner gemenskap.

Alltså kan ni tänka er något finare?!

Oxytocin spelar en viktig roll vid såväl förlossning som amning. Oxytocinet sänker blodtrycket, ökar uthålligheten i relation till smärta, stimulerar tillväxt och minskar också halten av stresshormoner. Oxytocinet har en funktion i relation till amning, förslossning samt och livmoderns sammandragning efter en förlossning. Ordet ”oxytocin” betyder till och med ”snabb förlossning” på grekiska.

Men Oxytocin finns hos alla människor, såväl kvinnor som män, vuxna och barn och bebisar. Hormonet är del av ett komplext system där kroppens organsystem länkas samman. Oxytocin frisätts och främjas av trygghet.

Hormonet är kan öka förmågan till avslappning, lugn och tillfredsställelse. Oxytocin kan göra oss öppna och empatiska, främjar trygghet. Det har en direkt ångestdämpande, smärtlindrande och lugnande effekt.

Det är starkt förknippat med anknytning – inte bara mellan mamma och barn, men även i andra sociala sällskap inom och utanför familjen.

Beröring och närhet

Behovet för beröring ökar när vi blir sjuka eller skadar oss eller när vi är stressade och oroliga. Det är därför vi exempelvis rör vid oss själva när vi har ont eller klappar ett barn som gråter.

När kroppen känner beröring utsöndras oxotycin, vilket har en helande effekt på kroppen. De första tjugo minuterna tar kroppen av sitt egna oxytocin men redan efter tjugo minuter börjar kroppen att producera mer oxytocin. Vi startar alltså upp vår egen inombords lugn-och-ro-fabrik.

Genom beröring och närhet stimuleras alltså produktion av Oxytocin vilket ökar kroppens egen förmåga till lugn och ro, smärtlindring, bättre sömn, ökad nyfikenhet, förbättrad mag-tarmfunktion, minskad aggressivitet, stärkt kroppsuppfattning, minskad ångest, ökat immunförsvar, ökad självkänsla och tänd livsgnista.

Känguruvård

Känguruvård är ett komplement till behandling i kuvös för barn som föds tidigt. Metoden används inom svensk förlossningsvård och innebär att barnet ligger direkt mot din hud. Den nära hudkontakten gör att barnet håller sig varmt och att andningen blir mer stabil.

Studier visar att spädbarn som får känguruvård gråter mindre och sover lugnare. Det har också kopplats till hjärnans utveckling, inklusive förbättrad uppmärksamhet och förbättrad utveckling av rörelseförmågan och styrka i nacke och rygg. Spädbarnets andning stabiliseras om de ligger hjärta mot hjärta vid mammas bröst.

I år har det publicerats en större studie som visar att i så kallade utvecklingsländer, där det kan vara brist på medicinsk teknik och andra tillgångar, kan spädbarnsdödligheten minska om man aktivt använder hud-mot-hud-metoden eller känguru-vård istället för att förlita sig på maskiner när det gäller vård av förtidigt födda barn. Det är ju egentligen så otroligt självklart att däggdjur vårdar sina bebisar närmast sitt bröst och sin varma kropp. Men så lätt att glömma i vår moderna tid.

Läs gärna här om du är intresserad av mer om hur hud-mot-hud kan rädda liv.

Vara nära

Så att vara i nära kroppskontakt med andra. Ditt barn, din förälder om du är ett barn, din partner, eller någon annan du känner dig trygg med så ökar du dina möjligheter till lugn och ro. Att bära sitt barn nära, speciellt de minsta barnen kan ge väldigt mycket gott för både dig och ditt barn.