Magiska maränger!

12547565_179040032463934_353088757_n

Varför inte ta och prova äggfria veganska maränger! Himlans gott och bra om man vill slippa eller inte tål ägg. Och väldigt enkelt att göra tillsammans med barnen eftersom det inte går att misslyckas. Det är till och med enklare att vispa än äggvita. Och det är nästan magi hur spadet från en burk förkokta kikärtor kan bli till helt perfekta äggfria maränger tillsammans med lite socker.  Receptet skall från början komma från en amerikansk veganblogg men finns nu i en mängd olika varianter. Till våra maränger använde vi detta:

Spadet av 1 burk förkokta kikärtor, à 400 g
1 1/2 dl strösocker (går att byta ut mot annat sötningsmedel)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa spadet tillsammans med socker och vaniljsocker till ett hårt fluff. Pressa i citronsaften och vispa lite till tills det att bunken går att vända upp och ner utan att smeten rinner ur.

Spritsa, bred eller klicka ut maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 60-90 minuter. Låt därefter marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme 30–60 minuter, tills de torkat till önskad grad. De är färdiga när de är spröda och torra som ”vanliga” maränger. Tänk på att tiden kan variera en hel del från ugn till ugn.

Ät marängerna som de är eller tillsammans med något smaskigt som till exempel raw bananglass med lite hemmagjord raw chokladsås till. Gott som bara den. Och nästan lite nyttigt med!

2 Comments

Lämna ett svar