Bära barn i kallt väder! Hur funkar det?

Bär du ditt barn men när vädret blir surt och temperaturen sjunker blir det jobbigt och svårt att veta hur du skall klä dig och ditt barn när du när du lämnar huset?

Frågor som hur ska jag klä min bebis när vi ger oss ut i kylan? Ska jag klä hen extra varmt i vinteroverall? Hur håller jag barnet ben och fötter varma?

Det är mycket vanliga och högst relevanta frågor den här tiden på året! Att bära våra under de kallare månaderna samtidigt som de hanterar flera lager, skrymmande kläder och hala golv kan vara knepigt om du inte kan de rätta knepen!

Att kunna vara aktiv utomhus hela året är bra för såväl fysisk som mental hälsa. Det är bra både för ditt och för ditt barns immunförsvar. Så att med kunskap om hur du säkert och bekvämt bär din bebis i kylan har du friheten att ge dig ut även i snö och rusk och det kan ge dig mycket positivt tillbaka. Förutom att vintern förstås kan innebära vackra vyer, snö och även härlig sol! Att bära ditt barn kan vara ett fantastiskt sätt att hålla både dig och ditt barn varmt, gosigt och på gott humör!

Men förstås – säkerheten alltid först! 

Se alltid till att ditt barns ansikte är synligt och att du når ner att pussa på pannan. Ditt barns mun och näsa ska alltid vara fria och får inte täckas över av sjalar, hoodies eller pösiga jackor och näsan skall peka uppåt så du får se till att hakan inte lutar allt för tungt mot ditt brös

Är det för varmt eller för kallt?

Man blir alltid lite extra varm när man bär barn. Dels så delar man på kroppsvärmen men tänk på att även bärsjalen eller bärselen är en extra värmekälla. Så se till att kontrollera kroppstemperaturen på baksidan av ditt barns nacke ofta.

Att välja din bärsele, din klädsel och hur du ska klä din bebis beror i första hand på om du ska bära barnet under eller över  ditt översta lager (vare sig det är en kappa, jacka eller luvtröja). Speciellt om du har en liten bebis, rekommenderar vi att du bär dem under ditt översta lager när det är möjligt!

Att bära ditt barn närmsta kroppen

Du kan återanvända din gamla gravidjacka, en extra stor jacka eller investera i en bärabarnjacka med bärpanel. Det är mycket enklare att se till att ditt barn är i en säker och ergonomisk position i bärselen när barnet bärs innanför din jacka. Så en bärjacka för två är verkligen att rekommendera!

Att hålla ditt barn nära kroppen, utan många lager tyg mellan er två, gör att ni båda kan dra nytta av delad kroppsvärme. Du märker på så vis också snabbare hur varmt eller svalt barnet är. Visste du till exempel att du och ditt barn till och med kan ha ”termisk synkronisering” när du bär det mot din egen kropp!?

HUR KLÄR DU DIN BABY?

När du bär ditt barn innanför kappan är en bra tumregel att klä ditt barn lika varmt som du själv har klätt på dig och eventuellt lägga till ett lager på de små benen som kikar från bärselen. Sköna strumpor i ull, benvärmare och strumpbyxor gör susen om ditt barns byxben åker upp i utspridd grod-position!

I allmänhet är ull ett utmärkt val för dig och ditt barn eftersom det absorberar fukt utan att kännas fuktigt, vilket håller dig torr och varm. Att bära din bebis under en promenad i snön kan vara ett riktigt träningspass, så därför är det extra smart med ull eftersom det är ett naturligt värmeväxlande och svett-transporterande material.

Observera att oavsett väderförhållanden, så kan en overall med fötter begränsa barnets rörelser och hindra deras förmåga att hitta en bekväm ergonomisk position i en bärsele – när du bär din baby, välj gärna den fotlösa varianten eller välj en större storlek! Komplettera med benvärmare och booties.

Se till att täcka dessa extremiteter – välj en bra mössa som täcker ditt barns öron eller en väpnarluva som också skyddar nacke och hals från väder och vind!

Att bära ditt barn utanpå dina egna ytterkläder

Om du väljer att bära ditt barn över dina egna ytterkläder finns det några enkla riktlinjer att följa:

• Kom ihåg att ditt barn inte kommer att kunna dra nytta av din kroppsvärme för att hålla dem varma så du måste klä dem i extra lager.

• Lager, lager, lager! Lägg till och ta bort lager beroende på din situation – tar din bebis en två timmar lång tupplur eller är ditt barn en upp-och-ner-typ som vill gå en stund själv?

• Lägg till vantar och benvärmare för att täcka

• Om ditt litet barn vill gå i regn, snö eller lera är det en bra idé att täcka barnets skor eller stövlar med skoskydd när de går i bärselen för att skydda dina kläder.

• Välj en halkfri vinteroverall för din bebis – valkad ull är helt fantastiskt som skal med värmande ullfleece under. Välj minst en storlek upp för att ge tillräckligt med utrymme för ett bekvämt djupt säte i bärsjalen eller bärselen.

• Om du ska vandra (och svettas lite) se till att du kan komma åt öppningen på din egen jacka så att du kan lägga till eller ta bort dina lager utan att behöva ta ut ditt barn ur bärselen. Fuskpolo är världens smartaste värmereglerare i halsen!

När du går ut och går under den iskalla vintern är det viktigt att du själv har bra skor på fötterna. Lägg gärna till broddar till dina vanliga skor så att du inte halkar — oavsett om du ska bära barn eller inte.

Tänk på att ditt balansen förändras med barnets extra vikt på din kropp, så se till att du justerar din bärsjal eller bärsele optimalt så att du får ditt barns vikt balanserad på bästa sätt för att säkerställa en både säker och positiv upplevelse!

Om du har fler frågor om att bära din bebis på vintern, maila oss gärna på kontakt@kokobello.se eller hör av dig i vår chatt på vår hemsida!

Lycka till!