Kläder i obehandlad ull från Ruskovilla

Ruskovilla är ett finskt familjeföretag vars huvudkontor, produktion och lager ligger i Artjärvi i Päijät-Tavastland, ca 1,5 timmes bilresa från Helsingfors. Ruskovilla tillverkar högkvalitativa produkter av naturfibrer. Ull, siden, ullsiden och bomull har var och en sina unika egenskaper och lämpar sig därför bäst för olika användningsområden.

Alla material är ekologiskt certifierade. Både naturens och människors välbefinnande beaktas genom hela den ekologiska produktionsprocessen. Ullen är mulesingfri och ekologisk och kommer från  leverantörer i Argentina och Uruguay. Sidenet kommer från Sichuan-provinsen i centrala Kina som har en av få ekologiska sidengårdar i världen. Ullsilken är en kombination av dessa två fibrer.

De flesta av Ruskovillas produkter sys av i Artjärvi gamla mejeri i Päijät-Tavastland. Fårskinnsfällar och yogamattor, kommer från pålitliga leverantörer främst i Europa och Nya Zeeland.

Alla material är certifierade ekologiska naturfibrer och under hela produktionsprocessen har miljön beaktats. Enligt certifikatkriterierna är till exempel kemiska gödningsmedel och monokultur (odling av en enda gröda) förbjudna, och olika grödor odlas samtidigt för att hålla jorden bördig. Färgningsprocesserna sker i ett slutet system med användning av reaktiva färgämnen där inga färgningsrester finns kvar. Jämfört med annan textilproduktion är till exempel kromfärgämnen eller tungmetallsalter förbjudna i den ekologiska produktionen.

Produkterna har inga giftiga ytbehandlingar, såsom antimalmedel, som är skadliga för både natur och människor. Istället fungerar produktens originalpåse, gjord av återvunnen plast, som ett malmedel.

En stor del av produktens ekologi är rätt tvätt och skötsel. Ruskovilla rekommenderar biologiskt nedbrytbara och ekologiska tvättmedel från Sonett. Till skillnad mot syntetfibrer så sönderdelas naturfibrer 100% vid tvätt och blir en del av det naturliga kretsloppet. Istället för att slänga eller byta ut kläder allt för ofta så uppmuntrar Ruskovilla kunden att vårda och laga dem.

Alla certifierade ekologiska fibrer är naturfibrer, men alla naturfibrer är inte producerade enligt de ekologiska produktionsprinciperna. Alla material uskovilla använder, som ull, siden och bomull, har ett ekologiskt certifikat som berättar om de ekologiska och etiska principer som har använts för att producera dessa organiska fibrer.

Enligt de ekologiska produktionsprinciperna har djurs, markens och människors välbefinnande beaktats hela vägen från materialproduktion till färdig produkt. Mycket uppmärksamhet har lagts på att upprätthålla jordens bördighet och endast naturligt gödslade tillåtet. Ruskovillas produkter gjorda av dessa organiska fibrer har inga skadliga ytskikt. Därför kan de säkert sättas på direkt efter köp.

Det finns rigida kriterier för arbetares fackliga rättigheter, lön och arbetssäkerhet, och användningen av barnarbete är strängt förbjudet vid framställning av certifierade ekologiska fibrer. I slutet av sin livscykel kommer dessa naturliga fibrer att sönderdelas och återgå till att vara en del av naturens livscirkel.