Ull är bäst om våren!

När du klär dig och ditt barn efter lager på lager-principen så är ni väl förberedda för uteliv året om!  Ni kommer vara varma under de kallaste vinterdagarna men också svala i vårvärmen och hålla sig torrt och varm sommaren regniga dagar. Plus att kläderna andas vid aktivitet och är lätta att variera när vädret ändras snabbt! Smartare finns inte!

Lager på lager-principen består av tre lager:

1. Innersta lagret håller kroppen varm och torr

2. Mellanlagret isolerar

3. Yttersta lagret skyddar mot regn, vind och väta

Lager 1

Det innersta lagret som håller varmt och torrt. När barn rör på sig genereras värme och fukt. Då behövs ett tunt klädlager längst in mot kroppen som håller kroppen varm men som också kan ta upp fukt samtidigt som det har god andningsförmåga. God andningsförmåga betyder att materialet transporterar bort överskottsvärme och fukt. Då håller man sig torr även svettas. Eftersom väta kyler så håller man sig då också varm på köpet. Plaggen ska sitta tätt mot kroppen, utan att strama.

Organic Wool / Silk Baby Pants | Engel - Little Spruce OrganicsVilket material ska jag välja till lager 1?


Vi rekommenderar tunnare ull och ullsilke. Ull / ullsilke är naturmaterial som har de egenskaper som lager 1 kräver. Och även om de råkar bli fuktiga så håller den fortfarande kroppen varm. Ullsilke gör det innersta lagret tunt och smidigt!


Lager 2

Mellanlagret fungerar som en värmande isolering. Och här kan man variera värmen efter väder! Ett bra mellanlager är luftigt och har god andningsförmåga.  Tjockleken varieras beroende på kyla och vind och hur aktivt barnet är. Här kan man med fördel använda flera plagg och plocka av vid behov. Det är det bra om plagget har dragkedja eller annan öppning att lufta med eller för att ta av plagget om det blir för varmt.Vilket material ska jag välja till lager 2?


Mjuk och gosig ullfleece, tunnare valkad ull, ullfrotté eller plagg i stickad ull är bra material som andas och värmer, där ullfleece och valkad ull är varmast.

Clothing for Infants & Toddlers | The Bundle StoreLager 3

Det yttersta lagret som värmer och skyddar mot vind och väta. Det håller helt enkelt torrt och varmt i alla väder. 

 

Walk-Jacke mit Knopfleiste in bordeaux | Kinderkleidung, Jacken, Kinder  kleidung


Lager 3 har många krav på sig: det ska vara slitstarkt, men fortfarande vara smidigt att leka i. Det ska släppa ut fukt från kroppen men inte släppa in fukt utifrån, samtidigt som vinden ska hållas borta.

ullungar – Lilla KoKoBello

Till lager tre passar valkad ull eller mjuk och skön ullfleece i 100% ull alldeles utmärkt. Vid regn rekommenderar regnkläder eller bara ett par galonbyxor om det är marken som är våt. Då blir det vattentätt där det behövs samtidigt som ullens goda egenskaper att kunna värmeväxla bevaras upptill så att barnet inte blir för varmt och påbylsat vilket kan hindra rörligheten! Och att röra sig är bästa sättet att hålla värmen!

PALME RAINWEAR SET Capers BIONIC-FINISH® ECO samt Ökotex regnställ från Konges Sløjd

På huvudet en lite tunnare mössa. På händerna mjuka sköna vantar i ull. Ullsockar i skorna och så självklart skor av skinn som ger en fin miljö inne i skon. Vid regn en regnstövel men ett par väl smorda skinnskor räcker långt!

Hoppas det var till hjälp!

Kram Anna