KoKoBellos ullskola – ull som nopprar sig

Ull - Slöjd & Byggnadsvård
naturlig ull

Vad är noppor?

Noppror är små små tussar av ullfibrer som kan bildas på ytan av ullartiklar. Noppror är ett helt normalt fenomen när det gäller naturlig ull. Ibland nopprar det mer och ibland lite mindre. Noppror är helt normalt och är helt enkelt ett ”bevis” för det är en äkta vara av naturlig ull.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

Hur bildas noppror?

Om du tittar noga ser du små fibrer som står ut ur ullen. Det är ändarna på ullfibern. Eftersom ullen i våra ekologiska kläder av naturlig ull bearbetas helt naturlig, används inte syntetiska hartser för att täcka ullfibern i plast. Inte heller används formaldehyd för att skära ner överskottsändar. Istället är ullfibern precis så som Moder Natur tänkte den skulle vara.

ull – Store norske leksikon
ullfiber i förstoring

Ullfibern har små hullingar. Om ullartikeln gnuggar mot t.ex. ett annat plagg fastnar hullingarna i varandra och drar ut ullfibern lite. Denna process upprepas och upprepas. Så småningom bildas en liten tuss med ull dvs noppror.

Kan man förhindra noppror?

Noppror kan aldrig undvikas helt. Men det finns ett sätt att minska det:

En torr ullartikel är mer benägna att noppra än en artikel som får tillräckligt med fukt. Vid användning och tvätt kan ull i vissa fall torka ut mycket snabbt.

För att motverka det kan du behandlar dina ullartiklar med en fuktgivande ”dusch”. Använd till exempel en galge och häng upp ullartikeln utomhus på en dimmig dag. Eller häng det i badrummet efter en varm dusch när det fortfarande finns mycket ånga i rummet. 1-2 timmar borde räcka. Du kan också använda en blomspray fylld med rent, ljummet vatten och fukta artikeln försiktigt flera gånger.

Noppror bildas genom friktion, antingen mot själva ullplagget eller mot andra plagg som används över. Speciellt om den andra artikeln har en strukturerad yta, för den kommer då ha samma effekt som sandpapper och leda till ökad uppkomst av noppror. Strukturerade filtar eller frottélakan i ditt barns säng är riktiga ulldödare. Också riktigt dåligt för kläder i naturlig ull är regn- och skalkläder med en lätt strukturerad insida.

Kan jag ta bort noppror igen?

Ja, med lite skicklighet och en torr, enkel engångs rakhyvel kan du ta bort noppror från ullens yta. .

Gör så här:

Lägg plagget på ett bord framför dig. Försök att spänna det lite t.ex. kläm fast det mot bordet med kroppen och dra det åt andra hållet genom att dra i det med handen. Använd en torr, enkel engångs rakhyvel och skrapa försiktigt över yllevarans yta. Tänk på att absolut inte raka över plaggets sömmar, för då kan förstås plagget gå sönder!

Bearbeta ytan bit för bit. Därigenom skär rakkniven bort ulltussarna. Efter 10 minuter ärett par ull leggings eller en tröja fri från noppror och ser helt ny ut.

Det finns en annan fördel med denna procedur. Eftersom du klipper allt överflödigt ullhår med rakhyveln, kommer det inte att synas på länge och därför kommer det heller inte bildas nya noppror. Ofta är det borta i flera år.

Kostnadsfri bild av äng, besättning, beta

Kan jag inte helt enkelt reklamera en vara i ull som nopprar?

Nej, för Moder Natur gjorde nopprorna och de är ett bevis för att det är en vara av naturlig ull. Och det finns inget vi kan göra åt det. Men vi är glada att kunna ge dig råd om hur du kan bli av med nopprorna!

Men jag har liknande plagg som aldrig har nopprat, hur är det möjligt? Betyder det inte att det är ett fel på plagget som nopprar?

Det är ett fenomen som vi känner till allt för väl från många års dagliga yrkesutövning. För att vara ärlig så är det ingen av våra leverantörer av kläder i ekologisk naturlig ull som vet varför. T.ex. kan det bero på ullens fuktinnehåll, men även hur plagget använts, tvättats osv. Din nopprande ullartikel är en av några dussin eller några hundratals gjorda av samma garn. De är alla av exakt material. Men trots det så nopprar vissa mer än andra.

Men kan lanolin hjälpa mot noppror?

En artikel som är tillräckligt försedd med lanolin kan noppra mindre.

Men om du vill prova med ullkur så dränk inte in artikeln med lanolin. Tillsätt några droppar lanolin i 1 liter ljummet vatten och använd en blomspray för att fukta den. Detta räcker!

Sist men inte minst! Ett ullplagg i naturlig ekologisk ull med noppror har fortfarande samma fina funktion. Det värmer, värmeväxlar och skyddar mot väder och vind precis som innan!

Hoppas det är till hjälp!