Värmande ull i lager på lager! Tips om hur du håller ditt barn varmt i vinter!

I KoKoBello hittar du ett stort utbud ekologiska ullkläder anpassade för lager-på-lager eller flerskiktsprincipen .

Vanligen används tre huvudlager när man klär sig enligt denna princip. 

Lager 1 – baslagret som helst skall vara tunn ull eller ullsilke som andas och inte blir blött om barnet blir varm

Lager 2 – mellanlagret i lite tjockare värmande ull

Lager 3 – det yttre lagret som skyddar mot väder, väta och vind. 

Bas- och mellanlager tas på och av beroende på väderförhållanden och barnets aktivitet.  Här skall man satsa på satsa på värmande ull som också har den fördelen att den andas och släpper ut överskottsvärme samt kan lagra fukt om barnet blir varmt och svettigt när det rör på sig.

Det yttre lagret skall stå emot väta och vind och kan vara av tex ullfleece eller valkad ull om man vill hålla sig helt till naturmaterial. Regnkläder och skalkläder kan vara ett bra komplement till ullen beroende på klimat och aktivitet.  Beroende på var i landet man bor samt vilken livsstil man har kan det ibland behövas ett extra värmande eller vattentätt yttersta lager som skal. 

En overall i valkad ull värmer och andas

Att klä sitt barn efter flerskiktsprincipen innebär att man håller barnet varmt och torrt med hjälp av att luften isoleras mellan de olika lagren. Det skall vara lätt att ta bort och lägga till kläder beroende på temperatur och aktivitetsgrad. Fler tunna skikt är ofta bättre än ett tjockt. Ull är ett det bästa materialet man kan tänka sig. Ull värmer och andas och behåller värmen även när det är vått.

Hur skall man då klä sitt barn? Här kommer några konkreta råd!

Lager 1.

Närmast kroppen ska man ha ett lager som håller barnet torrt. Som transporterar bort fukten från kroppen, så att barnet inte blir kallt.

Naturliga funktionsmaterial som ull, ullfrotté och ullsilke är bra material. Aldrig Bomull, det blir vått, binder fukten som sedan kyler. Ull leder bort fukt och värmer även om det blivit fuktigt.


Undertröja
Leggings/långkalsonger
Ullsockar

 

Lager 2.

Mellanlagret är ett värmande isolerande lager och ska vara luftigt. Det tar emot fukten från första lagret, för det vidare, isolerar och håller värmen mellan lagren. T.ex. en tunnare eller tjockare tröja av ull, ullfleece eller liknande beroende på aktivitet, kyla och vind. Här kan lagret bestå av fler tröjor. Ej bomull.


Tröja
Byxor/leggings
Halskrage/väpnarluva
Tunna vantar

Jacka i valkad ull fungerar som både mellan- och ytterlager beroende på väder och vind

Lager 3.

Yttre lagret ska skydda mot vind, regn och/eller snö. Det ska hålla barnet torrt. Andningsförmågan är viktig på detta plagg eftersom det kan bli fuktigt eller vått mellan lager 2 och 3 om barnet svettas i aktivitet och ytterplagget inte släpper igenom fukten tillräckligt fort. Lager 3 skall skydda mot regn, vind och snö och bör vara vindtäta och vattenavvisande och sluta ordentligt tätt i hals, vid händer och fötter. 

Mössan är viktig, som ett termoslock håller den oss varm. Tjocklek och vindgenomsläpp är beroende på aktivitet och väder. Blodet cirkulerar genom hjärnan och här tappar vi mycket värme.

Overall/jacka/byxa 
Tjockare ullmössa
Värmande vantar
Varma skor/stövla
r


Sockor och strumpor. Det är viktigt att byta till torra strumpor innan man går ut. Man kan bli lite fuktig om fötterna när man är inomhus och är strumpan fuktig kyls fötterna fort. Yllestrumpor eller ullfrotté är att rekommendera.

Vantar. Lager på lager, en inre vante som värmer och en yttre som står emot snö och vatten.

Alternativt en fodrad vante när det är kallt.

Skor/stövlar Tjock mönstrad sula som isolerar underifrån och får bra grepp. Fodrar med fårskinna och vattentät som t.ex. infettat läder/skinn.

Tänk på!

Hals, handleder och fotleder är bra ventilationsområden, täck om om barnet blir kallt och öppna upp om barnet är varmt. Kläderna ska vara lätt att ta på och av, lagom i storlek, gärna rymliga samt klara av lek och smuts.

Alternativt en fodrad overall!

Är det riktigt blött eller riktigt kallt och barnet är lite fruset eller inte så fysiskt aktivt kan det vara skönt att komplettera med skal, galonisar eller en riktigt skön klassisk vinteroverall. Tänk då på att välja plagg med så bra material som möjligt. I vårt sortiment hittar du utvalda overaller från Reima som alla uppfyller kraven för Ökotex 100 certifiering. Under dessa har du ull i lager på lager förstås.

Hoppas det var till hjälp!

Självklart passar lager-på-lager precis lika bra för vuxna med!

Lämna ett svar