Bästa varma sköna jackan! Valkad jacka i ekologisk ull från Disana…. och en liten lagerrensning…

Härligaste jackan du kan tänka dig! Alla miljömedvetna föräldrars favorit. Disanas jacka i valkad ull.

Vad är då egentligen valkad ull? Och är det egentligen någon skillnad på valkad och kokt ull? Vårt svar är att det är det inte! Utan det är vilket språk man talar som skiljer.

Disanas härliga ytterlager är av ett material som på tyska heter walk vilket går att läsa på etiketterna på plaggen. Walk är det samma som det svenska ordet valkad. På engelska heter walk boiled wool. Översätter man boiled wool till svenska blir det kokt ull och det är ett uttryck som är vanligt förekommande. Klart som korvspad! Eller hur?

Vi föredrar att kalla kvaliteten valkad eftersom det är ett ord som finns i svenskan.

Men vad är då valkad ull? Jo. Valkning är en sk appreteringsprocess (efterbearbetning) av textila material. Valkning görs i syfte att göra ylletyger tätare och starkare. Valkning sker oftast av vävda tyger, men även trikå (stickad vara) kan valkas.

Disanas plagg är tillverkade av en stickad ulltrikå som valkas. Metoden är känd sen antiken och bygger på ullens förmåga till filtning, särskilt i vått och fuktigt och varmt tillstånd. I äldre tider användes vatten och jäst urin, i nyare tid ljummen såplösning för att fukta ullen.

I Disanas fabrik i Tyskland, som vi faktiskt själva besökt (lite malliga för det), får det stickade tyget löpa mellan valsar och bearbetas i både längdriktning och tvärled samt med fukt och värme. Och den stickade trikån ”krymps” då ihop till en fastare kvalitet. Metoden är lik den vid tovning, skillnaden är att man valkar tyger men tovar ull som varken inte är spunnen, vävd eller stickad sk kardull. Detta gör att valkad ull både står emot väta samt är vindtät.

Vill du veta mer om ull – lär gärna på vår hemsida – här

Årets glada nyhet är förutom nya färger att jackan från Disana har fått en ny förbättrad modell med muddar i ärmsluten. Storleken och modellen är för övrigt helt den samma som tidigare. Storlekstabeller hittar du på vår hemsida. Följ länken!

Tipsigt värre är att vi har lite kvar av den gamla modellen utan muddar som vi nu säljer ut. Det finns inte så mycket i storlekar så det gäller att passa på. Vår lagerrensning hittar du på vår hemsida www.kokobello.se förstås! Och du kan sortera urvalet efter storlek så du kan lätt se vilka färger som finns i önskad storlek och färg kvar i lager.

Ha en härlig dag!

Lämna ett svar