Höstull till alla barn!

Nu kommer höstkylan och det är dags att plocka fram varmare kläder. Ull är en helt fantastiskt fin naturfiber med många spännande egenskaper. Ull har förmåga att andas och sköta om kroppens värmereglering, den kan ta upp fukt utan att kännas våt, värmer även i fuktigt tillstånd, samt är flamsäker. Lanolin är ett fett som finns i all ull och som gör ullen mjuk och vattenavstötande. Om ullkläder med lanolin tvättas i ”vanliga tvättmedel” tvättas fettet bort och ullen blir stel och stum. Detta kan motverkas genom att ullen tvättas för hand, med biologiska tvättmedel eller att man efter tvätt tillsätter ullkur. Lanolinet i ullen är också allergiframkallande och kan reta känslig hud. Därför finns det ullkläder som är lanolinfria.
När man i ullberedningen gör ullen lanolinfri mister ullen några av sina naturliga egenskaper men får på köpet några nya. Bland annat  ökad förmåga att absorbera fukt samt ökar ullens värmereglerande funktion. Lanolinfri merinoull tål också i de flesta fall maskintvätt. För att öka ullens hållbarhet ska man tänka på att inte tvätta för ofta och när man väl gör det använda fintvättmedel utan enzymer eller sk biologiska tvättmedel. Det hittar du i vanliga affärer. Ull från merinoullfår är mjukare och mindre kliig än vanlig fårull. Det har att göra med ullfiberns finlek. Silke är det bästa att ha mot extremt känslig hud. Men även lanolinfri kan vara ett alternativ om det är lanolinöverkänslighet/allergi det handlar om.
Det finns kritik mot lanolinfri och behandlad ull, bland annat för att lanolinfri ull sällan ekologisk. Den lanolinfria ull vi säljer i KoKoBello är dock alltid miljömärkt. Antingen ökotexmärkt, en humanekologisk märkning som garanterar en giftfri vara till kunden, eller miljömärkt med EU-blomman, vilken tidigare var känd som Svanen. De plagg som är avsedda för de minsta barnen har också de hårdaste gränsvärdena för slutprodukten. Även produktionen för plagg märkta med ökotex och EU-blomman är reglerad vad gäller kemikalier, utsläpp och annat genom hela produktionskedjan. Om ett plagg är tillverkat av ”ekologisk ull” säger det tyvärr inte att hela produktionskedjan är ekologisk. Däremot är ullkläder med en certifierad miljö- eller humanekologisk märkning som t.ex. ökotex, EU-blomman (tidigare svanen) eller GOTS alltid ett bra val!
Mulesing är en omdiskuterad metod som används av vissa fårfarmare för att förhindra att flugor lägger ägg i hudvecken i fårets bakparti. Mulesing innebär att man skär bort vissa hudveck på fåren för att undvika infektionsrisk. Denna metod innebär djurplågeri och förekommer framför allt i Australien men har även i viss omfattning använts i Nya Zeeland som dock p.g.a. sitt klimat har mycket mindre problem med flugangrepp. De ullkläder vi säljer i KoKoBello är alla från tillverkare som tar avstånd från mulesing!
I KoKoBello kan du välja på ett brett utbud av ullkläder, ullunderställ, innerlager, mellanlager och ytterlager från flera stora tillverkare som t.ex. Engel och Disana som tillverkar ekologiska GOTS-certifierade kläder i obehandlad ull. Men även kläder från JanusullTrolloch Joha vars behandlade lanolinfria ull är mjuk och skön samt tål maskintvätt utan att för den sakens skull tappa ullens fina egenskaper. Mjuka och skön obehandlad ull och ullsilkefrån Solius i Järna.
Oavsett vilken ull du väljer så väljer gör du ett gott val! Och glöm inte att följa tvättråden så att du får bästa användning av den ull du väljer!

Lämna ett svar