Årstidsväxlingar

imageimage

imageimage image

I går var det vårdagjämning. Vårdagjämning är den tid då syd- och nordpolen står helt lodrät mot varandra i jordens omloppsbana runt solen. Det innebär att jordens syd- och nordpol riktas precis lika mycket mot solen och dag och natt blir lika långa. Vårdagjämningen firas runt om hela världen och man välkomnar ljusare tider på hela norra halvklotet. I år sammanfaller den också med att påskveckan inleds, vilket gör det hela lite  extra festligt!

Det är fint att markera årets växlingar tillsammans och det kan man göra på olika sätt. Här är ett påskris med ekollon av filtad ull. Själva ekollonen kommer på hösten men de är också en symbol för livet som firas och välkomnas på våren. Eken är ett heligt träd i folktron. Den har tillbetts under religiösa former i hela Europa genom historien. I eken bor Moder Jords krafter.  Ekollonen är en symbol för styrka och fruktsamhet. Och så blir dessa små ekollon förfärligt söta i påskriset. De också rätt så enkla att göra om man har lite ull, någon gammal trasig filtad ulltröja, nål och tråd:

  1. Man börjar med att göra själva bollarna. Vi har filtat bollar av kardull. Det gör man genom att doppa ullen i såpvatten och sen rulla bollarna mellan händerna så att ullen tovar ihop sig. Våra ekollon är gjorda av färgad kardull för att se lite festligare ut. Har man ofärgad ull går det förstås lika bra det med om man inte vill börja med att färga ullen. Har man ingen ull kan man sy små bollar av ulltrikå
  2. Till ekollonen behövs hattar och skaft av ulltrikå. Klipp till små rundlar och forma till dem med såpvatten så det blir lite toppiga.  Våra hattar är gjorda av en gammal trasig filtad ulltröja.
  3. Rulla en rektangulär bit ull av samma tyg som hattarna till en lång korv och låt den torka som en rulle. Av den klipper du sen korta bitar till skaften.
  4. Montera ihop ekollonen. Och sätt i en liten tråd att hänga upp ekollonen i riset med.

Lycka till!

Lämna ett svar