Skötsel och tvätt av plagg i obehandlad ull

Att tvätta kläder i ull utan att de krymper – går det?

Här kommer lite rekommendationer för skötsel och tvätt av produkter av ull eller ull / siden.

Först lite fakta

Ullfiberns struktur:

De spiralformade ullfibrerna har fjäll som alla pekar åt ett håll på ett levande får. Om det gnids emot varandra så trasslar ullfibrerna ihop sig med varandra då ullfjällen hakar i varandra.

Det finns olika faktorer som påverkar hur lätt dessa fastnar i varandra samt hur de hakar i varandra på ett sådant sätt att de inte senare låser sig (ullen filtar sig och krymper) utan kan lossa igen.

Vad är et så som gör att ullen filtar och krymper?

Mekanisk påverkan och vatten-temperatur

På grund av denna speciella struktur reagerar ull specifikt och är mycket känslig för mekanisk påverkan när den är fuktig. Fel tvätt och fel hantering av ull innebär inte bara att gnugga och vrida ur ullen, utan också för hög och framför allt varierande tvätt temperatur, vilket gör att ullen filtar ihop sig, blir tät och stum och plagget krymper.

Om ullen blötläggs i tvättmedelslösningen sväller fibrerna och ullens vilja att filta sig ökar. Så lämna inte ull i vattnet för länge. Ju varmare tvätt temperaturen är desto mer ökar viljan att filta sig. Tryck och vridningar när man vrider ut tvättvattnet gör att att ullen filtar sig och kan gör att den ej går att få ut igen.  

Tvättvatten och sköljvatten ska ha samma temperatur, eftersom en så kallad kylchock kan leda till att ullen filtar sig.

Så det är alltså inte själva rörelsen i tvättvattnet (handtvätt eller maskintvätt) som gör att ullen filtar sig utan framför allt att snurra eller vrida plagget. Detta gör att ullen fastnar och filtar sig, särskilt om den har tvättats för varmt eller centrifugeringen tar för lång tid. Då detta ger ullen mer tid att svälla och filta sig.  

Engel rekommenderar ulltvättprogram eller handtvätt mellan 30 ° C till 40 ° C.

Tvättmedel påverkar också

Ull består av proteinfibrer (proteinfibrer). Proteiner är känsliga för värme och förstörs vid höga temperaturer. Proteinfibrer kan skadas av enzymer som finns i de flesta vanliga tvättmedel.

Olika tvättmedelsenzymer bryter ner föroreningar (protein, fett, stärkelse, etc.) genom att separera dem från fibrerna, så att dessa kan tvättas ut senare. En typ av enzym är proteaser, som har sin högsta grad av effektivitet vid ca. 60 ° C, vid ca 30 ° C har de bara en 5-10% effekt. Detta faktum talar också för ljummet tvättvatten. Proteaser är särskilt olämpliga för naturfibrer som ull eller silke, eftersom ull och siden bryts ner av proteaser. Så använd ulltvättmedel!

Ulltvättmedel har ett neutralt pH -värde och innehåller inte proteinsplittande enzymet proteas. Ulltvättmedel bygger upp en skumplatta så att ullen tvättas försiktigt.

Hur torkar man plaggen av naturlig ull?

Torka inte i torktumlaren eller på element, eftersom det kommer att göra ullen hård, spröd och matt.

Vi rekommenderar att du pressar ut produkterna i en handduk efter sköljningen, drar dem i form medan de fortfarande är våta och sen torkar dem liggande

Obehandlad ull

Medan många satsar på ull som har genomgått kemisk behandling väljer vi KoKoBello i första hand att sälja ullkläder av naturlig ekologisk sk obehandlad ull. Vi är sedan många år stolta återförsäljare av kläder i ull och ullsiden från tyska Engel. Engel är en av marknadens första och största producenter av  kläder i obehandlade ekologisk merinoull.

Ullen kommer från merinofår som hålls i sin naturliga miljö, ekologisk hållning och lever därför ett hälsosamt och stressfritt liv.

Användning av bekämpningsmedel är förbjuden både på betesmarker och på djur. Alla Engels produkter är ekologiska (GOTS -certifierade) och producerade i Tyskland. Alla färgämnen som används är fria från tungmetaller och fria från skadliga AZO -färgämnen.

Maskintvätbar ull?

För att kläderna skall vara lätta att använda och även kunna användas länge använder sig Engel sedan en tid tillbaka av en antikrympbehandling. Denna behandling är fysisk och helt fri från skadliga kemikalier.

Hur går det till då? Om den inte är kemisk?

Det är inte så himla lätt att förklara hur det går till men vi gör att försök!

Genom en sk plastmabehandling kallad Naturetexx gör Engel ullen (maskin) tvättbar.  Vid denna behandling används inget klor och inga plaster (harts). Det används heller inga kemikalier under hela efterbehandlingsprocessen.

Istället utförs processen med el genom en atmosfäriskt tryckurladdning som kan jämföras med ett blixtnedslag under åskväder. Det är alltså inte en kemisk utan en fysikalisk behandling där ullfjällen som vill haka i varandra rent fysiskt får en mindre benägenhet att göra det det samtidigt som ullen behåller alla sina fina egenskaper vilket gör att den blir lite mer lätthantering vid skötsel och tvätt.

Behandlingen gör att ullen inte filtar sig, samtidigt som den behåller ullens naturliga egenskaper och plaggen fortsatt lever upp till kraven för GOTS- och IVN / Best certifiering.

Denna fiffiga, moderna och miljövänliga behandling gör alltså att engels ullprodukter behåller alla ullens egenskaper samtidigt som de kan tvättas i maskin enligt skötseletiketten i plagget och detta helt utan tillsatser av skadliga kemikalier eller annan negativ påverkan på ullfibern.

Hoppas det var till hjälp även om det är lite krångligt!