Berlin med barn

image



 



  

img_0326


image

img_0358

image

Att resa med barn kan vara ett utmärkt tillfälle att lära känna varandra och världen lite bättre. Det finns en massa vackra ord om att resa. Att resa är att leva och resan är mödan värd tex.  Visst finns det problematiska aspekter av resandet i vår tid. Men vi lever också i en tid när många människor förflyttar sig över jordklotet av olika orsker på ett sätt som aldrig tidigare i historien. En resa med barn kan vara att sätt att lära sig mer om hur det ser ut i världen utanför den plats där just vi lever. En möjlighet att öka förståelsen för vår värld, vår historia och vår nutid. Att öka förståelsen av andra människor.

Innan vi reste skaffade vi oss några guideböcker och en karta för att kunna läsa och planera lite i förväg. Vi tycker Lonely Planet är bra och denna gång hade vi även skaffat oss Berlin – en annorlunda reseguide. Dels kan man ju fundera lite över vad man vill se. Men det kan också vara bra att bestämma vad man inte vill se eller lägga tid på.

Till Berlin kan man ta Snälltåget för att slippa flyga om man vill spara på vår miljö. Vi bokade vår resa med egen sovkupé för att underlätta nattsömnen, inte minst för barnen. De tyckte det var väldigt spännande och märkvärdigt att bädda om sätena till sängar när kvällen kom. Något vi gjort många gånger förut när vi själva var barn eftersom att resa med tåg var lite mer vanligt då. Vi sov sedan riktigt gott och kom tidigt till Berlin Hauptbahnhof tidigt på morgonen. Stationen var på väg att vakna och vi hittade ett kafé att äta frukost på. Det har vi lärt oss av tidigare resor att det är bra att se till att alla magar är mätta. Och att barn på resa måste äta något mest hela tiden för att resandet har en förmåga att suga musten ur små kroppar.

På resecentrum på Hauptbahnhof köpte vi ett 4 dagars resekort som gäller på alla allmänna kommunikationer – S-bahn, U-bahn och bussar – vilket underlättade otroligt mycket under de dagar vi var där. Det gav oss möjlighet att ta oss runt och kors och tvärs i stan precis hur som helst och gav oss möjlighet att improvisera. Kortet ger också rabatt på en massa museer och aktiviteter men det var vi dåliga på att utnyttja.

Vi hade bokat ett familjerum utan frukost på ett standardhotell för göra det enkelt för oss och vårt hotell låg i närheten av Potsdamer Platz, en plats vi verkligen ville besöka på grund av dess historia. Platsen var helt sönderbombad efter andra världskrigets slut och förblev sedan en öppen plats under det kalla kriget då det var ingenmansland. Efter murens fall har det byggts upp en stort urbant centrum där som är en knutpunkt i Berlins nutida stadsliv. Korsningen på Potsdamer Platz är en av Berlins mest trafikerade korsningar.

Vi tog bussen och kom fram i gryningen. På Potsdamer Platz finns, liksom på många andra ställen i Berlin, bitar av muren kvar samt historiska foton på hur där sett ut tidigare. Det var ett magiskt ögonblick,  dimman hängde i skyskraporna, gatorna var öde, det var folktomt och vi hade möjlighet att verkligen titta på bilderna och bitarna av muren. Vi blev nog alla lite gripna av historiens vingslag och promenerade senare vidare till vårt hotell. Vi hade tur som var möjlighet att checka in, komma upp på hotellrummet och ladda alla våra batterier innan vi gav oss ut på stan igen.

Dag 1 – getting there and getting around

Laddade och med karta och resekort började vi ta oss runt. Först till Brandeburger Tor som även det var sönderbombat i andra världskriget och sedan ingenmansland under kalla kriget. Nu är uppbyggt och flankerat av lyxhotell och ambassader, en märklig plats. Vi tog oss vidare till riksdagshuset och sen var barnen förstås trötta och hungriga igen. Vi hade gärna gått upp i kupolen på Riksdagshuset som är en historisk plats. Men alla tider var fullbokade så vi tog istället en lunch och sen turbuss runt stan. Turistigt men himla fiffigt om man reser med barn. De fick vila benen och lyssna på guidning på svenska. Vi fick titta på våra kartor och få ordning på geografin och staden storlek.  Vi hoppade av på några platser för att se mer, sträcka på benen, gå in någon rolig affär eller äta något och fortsatte sedan turen runt stan. Ett förvånansvärt bra sätt att se mycket, lära sig en hel del utan att slita allt för mycket på barnen.  Helt enkelt en helt ok lösning om man reser med barn. Det roade vi oss med ända fram till kvällen då vi tog take-away som vi tog med oss till hotell-rummet.

Dag  2 – österut

Nästa dag var långfredag och mycket var stängt. Vi vill österut och började dagen med buss och tunnelbana till Warschauer Strasse på östra sidan om Spree. Där finns Neue Heimat och East Side Gallery som vi ville besöka. På Warschauer Strasse hittade vi också Goodies som är ett veganskt kafé med tillhörande eko/vego-livs där vi åt den godaste vegan-frukosten man kan tänka sig. Tyvärr hade Neue Heimat inte öppnat än så vi tog tåget på längden och på tvären till Treptower Park. Ett enormt Stalin-monument över alla de sovjetiska soldater som dog under andra världskrigets slut då Sovjet gick ihop med de allierade och vann kriget över Nazi-tyskland. En spännande plats. Vacker och stilla men också full av sovjetpropaganda. Det blev många långa samtal om Europa, politik, krig, demokrati och annat som kan intressera en vetgirig snart 12-åring. Och så var det väldigt skönt att bara gå omkring där i parken och grunda oss lite efter allt resande fram och tillbaka.

Efter det åkte vi tillbaka till Neue Heimat som är en gammal järnvägsstation som omvandlats till kulturcentrum med barer, restauranger, design-marknader. Som vi förstått det skulle det även  rymma Berlin Village Market med en massa spännande till försäljning på helgerna.  Tyvärr var det mesta stängt eftersom det var långfredag. Så vi fick nöja oss med att titta in i Berlins äldsta klättercentrum där det var full aktivitet med inomhusklättring och en stor skate-hall med tillhörande kafé. Sen gick vi till det gulligaste lilla kafé man kan tänka sig och tog en lunch och vilade benen.

Efter lunchen vandrade vi längs East Side Gallery. 1316 m av den gamla muren som på dess östra sida har 160 st stora väggmålningar av konstnärer från hela världen som beskriver deras syn på de politiska förändringarna i Tyskland vid murens fall. Galleriet invigdes 1990 och de flesta målningarna har blivit restaurerade en eller flera gånger eftersom de på grund av väder och vind varit i väldigt dåligt skick. Men trots det så otroligt vackra och kraftfulla och en  symbol för folkets makt och påverkan på historien. Vandringen avslutades på Ostbahnhof som vi tänkte skulle vara en mindre station men visade sig vara nästan större än Stockholms Central. Därifrån tog vi tåget hit och dit tills vi var tillbaka på Potsdamer Platz igen.

Dag 3 – påskaftons-shopping

Vi började med att ta U-bahn till Wittenbergplatz där stationsbyggnaden är ritad av en svensk som hette Alfred Grenander, 1912. Därifrån vandrade vi mot Kurfurstendamm där finns bland annat KaDeWe som är Berlins NK och en mängd olika kedjor, butiker och gallerior. Vid torget vid Kurfurstendamm ligger Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche som förstördes vid en bombräd under andra världskriget och sedan dess har den varit en bevarad ruin. Framför kyrkan ligger ett stort torg med ett folkliv och vimmel. Där vilade vi benen i solen och åt lite lunch och tittade på folk som uppträdde för en peng i hatten.Alldeles bakom torget ligger Berlins Zoo och om man går upp på terassen i en galleria som ligger över gatan, Bikini,  kan man kika in i parken om man vill och det är alldeles gratis.

Mätta på shopping och lyx tog vi U-bahn till Kurfurstendamm. En del av Berlin som vi tyckte liknar Södermalm i Stockholm. Men liksom allt annat i Berlin upphöjt flera gånger om. Här är det ruffigt, alternativt, droger och falafel men också hippt och gentrifierat. Vi hittade lugn plats på ett kafé som drevs av människor med funktionshinder under handledning. De finns även flera olika verkstäder där de tillverkar korgar och borstar och annat fint. Vi tog oss äppelmust och lemonad att dricka och började sedan vår vandring hemåt. Sista biten tog vi bussen.

Dag 4  – ich bin ein berliner

Vår sista dag och dags att åka hem men det först på kvällen. Vi började med frukost vid Checkpoint Charlie. Ännu en spännande men lite absurd plats. Med en rekonstruktion av den gamla tullen där det står ”amerikanska soldater” som man kan låta sig fotografera sig med. Men även ett museum och tunnelbana. Vi åkte till Hauptbahnhof för att låsa in vårt bagage innan vi åkte till en enormt stor söndagsmarknad vid Tiergartens tunnelbanestation för det hade vi hört att Berlinare gör om söndagen. Här fanns allt mellan himmel och jord. Hur många handtag till dörrar som helst, textilier, smycken, sovjetprylar, buddahstatyer, mattor, böcker, hantverk och ännu mer. Det tog oss flera timmar att ta oss fram och tillbaka längs marknaden. Alldeles i närheten av marknaden ligger en liten kanal med husbåtar som vi gick och tittade på för att vila ögonen. Sen gjorde vi som Berlinarna och vandrade genom själva parken Tiergarten. Vi stannade och lekte på lekplatser och vi tog en lunch vid Neue See. Där var fullt med folk som firade påsk och åt mat tillsammans i den bleka vårsolen. Mätta i magen vi vandrade hela vägen ända till Brandeburger tor där vi började vårt utforskande av Berlin resans första dag. Och därifrån tog vi sedan tunnelbanan till Hauptbahnhof och Snälltåget tillbaka till Sverige igen.

Våra bästa rese-tips med barn:

  • gör sånt som barnen gillar
  • gör sånt ni brukar
  • ta er tid och prata om det ni ser
  • man behöver inte gå på en massa aktivitets-ställen och lösa entrébiljetter för att uppleva något. Tvärtom när man reser med barn.
  • åk kommunalt så ser och upplever ni så mycket mer
  • ät gott
  • ha kul och njut
  • Tänk på att upplevelser ofta är den bästa gåvan.

2 Comments

Lämna ett svar