Skillnad mellan ullfleece och valkad ull från Engel

Engels ullfleece och kokt ull

  • är tillverkade av 100% merino ren ny ull (ekologisk)
  • tillverkas enligt de högsta kriterierna för ekologisk textilproduktion, så att de färdiga produkterna tilldelas kvalitetsmärket IVN-certifierat BEST
  • tillverkas av samma kamgarn av hög kvalitet i fin garntjocklek. De använda ullfibrerna har en finhet av 19,5 till 21 µ.➿
  • tillverkas av trikåvara är alltså inte vävda
  • en stickad ullfrotté är grundmaterialet för båda tygerna dvs. ett fluffigt tyg med en slät sida och en andra sida med öglor. Det är öglorna som utgör den typiska fluffiga känslan och utseendet på frotté.

Tillverkningsprocessen för ullfleece och kokt ull är densamma upp till grundmaterialet, ullfrotté.

Därefter finns skillnader i den vidare bearbetningen av materialet:

Mjuk och fluffig overall i ullfleece

Ull fleece

Efter stickning tvättas tyget, därefter ruggas ytan på båda sidor för att uppnå den typiska, underbara fluffeffekten i Engels fantastiks ullfleece-kvalitet. Tyget klipps / rakas sedan till en jämn fiberlängd och samtidigt sugs de flesta av de överskotts fibrerna bort.

Engel har en tunnare ullfleece kvalitet för baby- och barnkläder och ett lite tjockare ullfleece för dam- och herrjackor.

Engels nya valkade kvalitet finns som jacka och overall

Kokt ull

Efter stickningen tvättas tyget och utsätts sedan för en halvtimme mekanisk valkningsprocess med varmt vatten (nästan 100 ° C). Fukt, värme och rörelse gör att ullens ska epedermisfjäll (små små hakar i ullfibern) svullnar och ullfibrerna fastnar i varandra.

I den valkade ullen skapas luftrum som lagrar kroppsvärme när plaggen bärs. Efter torkningsprocessen skapas ett mjukt och slitstarkt valkat eller kokt ulltyg som är mer kompakt och tätare än ullfleece. Stickad kokt ull är mycket mer elastisk än vävd kokt ull. Därför är det perfekt för spädbarn och barn.

Valkad ull är slitstark, andas, smuts och vattenavvisande, värmeisolerande och skyddar lite bättre mot vind än ullfleece. Dessutom är tyget mer ”slitstarkt” när det gäller nötning och slitstyrka.

Och sist men inte minst! Alla plagg från Engel tillverkas av vuxna människor med avtalsenliga löner i södra Tyskland. Tänk gärna på det när du planerar vinterns inköp av ull till barnen! Inget barnarbete. Inga transporter runt jorden. Utan hållbara plagg av högsta kvalitet tillverkade under rättvisa förhållanden.

Hoppas det är till hjälp!

Lämna ett svar