Att göra lyktor – pyssel en regnig lördag om höstenPapperslykta kan göras i olika form. Rund eller fyrkantig. Det man behöver är

 1. Växtpapper till lyktans sidor.
 2. Ett lock från en burk eller en bit kartong i botten. 
 3. Akvarellfärg, silkespapper, drakpapper (vaxat silkespapper), pressade blad eller vad man tycker är fint för dekorationer.
 4. Ett bra lim
 5. Sax

Gör så här:

 1. Klipp ut en lagom stor rektangel som skall bli lyktans sidor.
 2. Dekorera rektangeln genom att måla med akvarellfärger. Klipp ut mönster och lägg silkespapper på baksidan för silhuetteffekt om du heller vill det. Eller måla fina mönster med vanliga vaxkritor
 3. Rulla ihop rektangel och fäst ihop den till ett rör eller bocka den så att den får en kantig form. Fäst ihop med häftapparat eller lim. Vad man har hemma och som passar bäst.
 4. Klipp ut en rundel eller kvadrat av kartong som skall vara botten. Det som passar din lykta bäst. Eller leta fram ett lagom stort lock ur återvinningen i köket.
 5. Klipp remsor längst ner på den del som skall vara lyktans sidor. Har du en kantig form räcker det med att du klipper ett jack i varder hörn. Vik in dem så ger du stadga åt lyktan.
 6. Montera botten De invikta remsorna kan vara innanför eller utanför botten. Vad som blir enklast
 7. Nu är lyktan färdig. Vill man kan man ställa en glasburk inne i lyktan för att skydda sidorna mot ljusets eld. Eller så ställer man en ett litet värmeljus i glaskopp direkt i lyktans botten.
 8. Gör en upphängning av pappersremsa. Snöre eller ståltråd. Gör två hål högst upp på lyktan. Ett på vardera sidan. Lagom högt upp. Knyt fast snöret genom hålen. Har man upphängning av papper kan man häfta fast den med häftapparat i lyktans sidor.

Håll lyktan i upphängningen eller ställ den på marken när den brinner. Lyser upp fint i höstmörkret!

Man kan också göra lyktor av gamla konservburkar som man gör hål i som dekoration och för upphängning. Eller vanliga glasburkar som man dekorerar och hänger upp med en bit ståltråd.

Man kan helt enkelt göra lyktor i många olika former. Variationerna är oändliga! Låt din kreativitet inspirera dig!

Lämna ett svar