Utställningstips – Jimmy Nelson – och faktiskt ett bok tips med!

Har ni sett dessa fantastiska bilder? De är av fotografen Jimmy Nelson som har tillbringat många år med  resor jorden runt och besökt och dokumenterat inhemska (och kanske utrotningshotade) urfolk och stammar. Från de norra delarna av Sibirien med Khanys renskötare, till de djupa djunglerna i Papua Nya Guinea med Kaluli. Från Himalaya med Sharkop i Bhutan till de sista dolda utposterna i Afrika med Mundari i isolerade södra Sudan. Bilderna finns samlade i boken Before the pass Away.

Del 2 av projektet Hommage to Humanity kommer alldeles strax och hans fantastiska bilder finns på the Photo Gallery i Halmstad hela sommaren. Det går också fint att gilla och följa hans arbete på t.ex. här  & här .

Naturligtvis finns det kritik mot hans arbete t.ex. från urfolk och urfolks organisationer. Det är fullkomligt förståeligt eftersom frågan om dessa folks överlevnad är laddad och bilderna ger en  romantiserad och kraftigt tillrättalagd bild av deras liv och dagliga kamp.

Men trots det så känns det som att detta att han dokumenterar och sprider kunskap om urfolk som lever nära naturen faktiskt viktigare idag än någonsin när den sk civilisationen breder ut sig som aldrig förr.

Kram Anna

Lämna ett svar