Att mata fåglarna hemma i trädgården är mysigt. Vi brukar ha lite mat i en fågelmatare på en plats som går att se från köksfönstret och så brukar vi sätta lite talgbollar i en buske som växer precis bredvid fönstret vid vår matplats.
Talgbollarna som man köper har ofta plast om sig och det vill vi gärna undvika så hellre göra själv. Det är ju faktiskt himlans lätt också.
Recept går att hitta på många olika ställen på nätet och vi har gjort en liten egen variant med kokosfett, rapsolja, solros- och pumpakärnor.
- Först så värmer man fettet så det smälter. Sen blandar man det smälta fettet med nötter och kärnor.
- Eftersom vi ville ha lite extra fin form så hällde vi smeten i kakformar där den fick stelna.
- Sista stunden i frys för att den skulle bli extra fast. Den blev till och med så fast att vi fick värma lite från utsidan av formen för att sen få ur ”talgbollskakorna”.
- Sen är det bara att hänga upp i natur-snöre när kylan är här.
Det blir fint det!
För fåglarna. Men också för oss!