Vi deltar inte i Black Friday

23722685_1706124459411489_6449346912406286776_n

”Black Friday (svenskasvart fredag[1][2]) kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november). Det är USA:s största shopping- och readag. ”

Lite knasigt kanske att inte haka på om man har en butik. Men vi är ju en butik för medvetna. Vi är en butik där du skall kunna hitta hållbara varor som håller länge både i kvalitet och funktion. Vi är en liten butik. En litet familjeföretag som vi driver helt själva med egna medel. Så man skulle kanske kunna tänka att det är för att vi inte har råd. Men – vårt viktigaste skäl är att framför vår planet faktiskt inte har råd.

Hälften av Sveriges konsumenter planerar att handla under Black Friday, enligt Svensk Handel. Och julhandeln väntas slå nytt rekord i år – igen. Vi köper bara mer och mer, trots att många av oss vet att våra konsumtionsvanor inte är hållbara.

Men vi kan faktiskt inte bara fortsätta i det här tempot. Om alla på jordklotet skulle leva med samma livsstil som vi i Sverige då skulle det behövas 4,2 jordklot, enligt beräkningar från Världsnaturfonden.

Missförstå oss inte. Vi är verkligen jätteglada för alla våra härliga kunder som uppskattar det vi gör. Vi är väldigt stolta över vår butik. Med vårt urval hållbara varor, eftersom det bästa miljöval man kan göra är köpa sånt som håller. Ekologiska vill vi de skall vara för vår gemensamma jords skull. Giftfria för den som skall ha dem.

Vi kommer fortsätta driva vår butik med våra gamla ideal. I det tempo som vi hinner med. Som passar våra kunder. Och som förhoppningsvis är en mer skonsam väg för vår gemensamma jord. Vi hoppas på er förståelse för det!

Kram!

 

3 Comments

Lämna ett svar