Det mest naturliga i världen

41697643-origpic-bd1085

I sängen – ett fint tryck av Kajsa Wallin

3d2d88837f12aadcbf207e90d3c92901

17333993_129671120894636_3115715189442347008_n

Bild av Kajsa Wallin – kommer snart i Kajsas webbshop

Måste tipsa om en intressant liten artikel om samsovning. Av artikeln förstår man att begreppet ”samsovning” eller  ”säker samsovning” har blivit en ny konsumtionsindustri eftersom det hela tiden kommer ut nya produkter som skall göra samsovningen säker. Medan samsovningen egentligen är en del av vårt naturliga varande som däggdjur, en grundläggande instinkt. Och att vi som däggdjur instinktivt sköter vår samsovning med våra ungar på ett säkert sätt.

I alla tider har föräldrar sovit med sina ungar. Förutom att det stärker anknytningen är det också praktiskt eftersom den lille är i behov av de vuxnas skydd och värme. För barnet är fysisk närhet till föräldrarna helt enkelt ett biologiskt behov och avgörande för barnets överlevnad eftersom det ger barnet skydd. I de flesta kulturer sover också barn sina föräldrar, och har gjort i alla tider. Antingen i samma säng eller åtminstone i samma rum. Att barn har egna sovrum är mer ett undantag än en regel runt om i världen och kan dessutom enligt viss forskning leda till ökad risk för plötslig spädbarnsdöd.

Socialstyrelsens rekommendationer omkring plötslig spädbarnsdöd avråder från samsovning men med vissa specifika villkor för vad som definieras som just osäker samsovning. Tusen och åter tusen föräldrar kan dock med all säkerhet även vittna om hur de vaknar, vakar och vårdar om sin unge när de  sover tillsammans.

Var och en gör som den själv vill utifrån informerat val. Men ibland kan det vara bra att få ett annat perspektiv till den information som ges via BVC m.m.

Kram!

Anna

p.s vi har snokat upp att bästa Kajsa Wallin alldeles strax kommer med ett alldeles nytt ljuvligt tryck med samsovningsmotiv. Håll utkik på Kajsas instagram och hemsida

Lämna ett svar