Slut med slit och släng!

image-11

När jag var barn så var det vanligt att lappa och laga. Äldre släktingar stoppade både sockor och nylonstrumpbyxor när det behövdes. Man sparade på uttjänta plagg och återanvände dem som trasor eller lappar. Eller flyttade helt enkelt de slitna plaggen, som man gjort i alla tider, ett lager närmare kroppen. Stickade plagg kunde repas upp och garnet användes sen för att sticka något annat av.

Idag slänger varje svensk varje år ca 8 kg kläder. I de flesta fall förmodligen till stora delar helt funktionella kläder men som en eller annan orsak inte platsar i garderoben längre. Som ett led i att försöka minska denna slängda mängd sänks nu momsen på mindre reparationer av kläder, hushållslinne, lädervaror, skor och även cyklar  från och med den 1 januari 2017 från 25 till 12 procent.

Momssänkningen sker eftersom regeringen anser att det är angeläget att produkter och råvaror används på ett effektivt och hållbart sätt. Att reparera en vara istället för att köpa en ny är oftast bättre ur miljösynpunkt. Idag är det tyvärr alldeles för enkelt och billigt att köpa en ny vara jämfört med att reparera. Som ett led i att få fler att laga eller ändra redan tillverkade varor sänks nu alltså momsen för reparationer av varor som cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Det skall alltså bli billigare att lämna in och få saker lagade om man själv inte tycker sig kunna eller hinna detta. En vanlig kemtvätt är ett bra ställe där det ofta sitter en skicklig hantverkare som kan göra jobbet åt dig.

Med reparationer menar man att varan återställs i användbart skick. Reparationer omfattar i det här fallet även förebyggande arbeten och förbättringar som utförs i syfte att minska behovet av en framtida reparationer och att varorna förbrukas och förslits. Reparationerna får dock inte innebära att betydande ingrepp görs eller att varorna ändras påtagligt. Reparation av vitvaror som kyl, frys och tvättmaskin ger rätt till avdrag för en del av arbetskostnaden inom rut-avdraget för hushållsnära tjänster.

Sänkt moms förväntas betyda lägre priser för att lämna in och få en vara lagad och därmed en ökad efterfrågan på tjänsterna. Detta kan bidra till lägre arbetslöshet då de aktuella reparationerna kan utföras av personer utan högre utbildningsnivå eller av personer som inte etablerat sig på arbetsmarknaden.

Men framför allt är det ju en vinst för miljön, vår jord och vår gemensamma framtid!

/ Anna

Lämna ett svar