Skärpta kemikaliekrav på leksaker

Skärpta krav för formamid och starkt allergiframkallande konserveringsmedel i leksaker, färg och fingerfärg mm till barn, tack för det Kemikalieinspektionen!

Leksaker skall vara CE-märkta för att få säljas. Att en leksak är CE-märkt innebär att leksakstillverkaren följer de regler som gäller för bla smådelar, klämrisk, kvävningsrisker, färgämnen, flamsäkerhet, kemiska ämnen, mjukgörare s.k. ftalater, metaller som bly, kadmium mm. Vissa leksaker ska också ha varningstext eller åldersmärkning. Leksaker för äldre barn kan vara olämpliga för småbarn. Det finns en särskild varningssymbol för leksaker som är farliga för barn under tre år.

Barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna. Barnens kroppar är inte färdigutvecklade och det är viktigt att inte utsätta dem för farliga ämnen i onödan. Därför finns det särskilda regler som gäller kemikalier i leksaker och dessa regleras i Leksaksdirektivet. Enligt Leksaksdirektivet får leksakers innehåll av kemiska ämnen inte innebära någon risk för människors hälsa. Även om det finns många olika slags leksaker så gäller samma grundläggande krav på säkerhet. Dessa krav är gemensamma inom EU och bygger på det Leksaksdirektivet.

Alla leksaker som sätts ut på marknaden efter den 20 juli 2013 måste uppfylla kemikaliekraven i det nya leksaksdirektivet. Det nya leksaksdirektivet har mer omfattande regler om kemikalier än vad tidigare leksaksdirektiv (88/378/EEG) har haft. Förutom kemikalieregler innehåller direktivet regler om allmän säkerhet och elsäkerhet. I Sverige har tre myndigheter fått i uppdrag att se till att direktivet införs i svensk lag och följs. Det är Kemikalieinspektionen, Konsumentverket och Elsäkerhetsverket. En ny uppdatering av Leksakedirektivet kommer att ske 2015.

CE-märkning visar att leksaker  uppfyller den europeiska standarden EN 71 ”Safety of Toys”. EN 71 innehåller delstandarder som anger hur en leksak skall provas för att uppfylla säkerhetskraven i Leksaksdirektivet.

Den 21 december 2015 kom ytterligare en skärpning av Leksaksdirektivet. Det gäller ämnen bisfenol A och flamskyddsmedlen TCEP, TCPP och TDCP, ämnen som redan nu anses vara skadliga. Ändringen kommer innebära strängare regler och  omfattar leksaker till barn under 3 år eller i leksaker som är avsedda att stoppas i munnen.

I år beslutades om ytterligare ändringar i leksaksdirektivet som innebär skärpta krav för ämnen i leksaker som är avsedda för barn under tre år eller för leksaker som är avsedda att stoppas i munnen. Ändringarna innebär att gränsvärden för vissa ämnen som används i leksaker införs genom tillägg C till bilaga II till direktivet.

Lämna ett svar