Kläder av ull om sommaren. Funkar det?

Visste du att ull isolerar lika bra mot värme som mot kyla? Och att semesterpackningen sannerligen kan bli lite extra lätt om du väljer kläder av ull?

KoKoBello älskar ull – naturens mest funktionella material. Ull har förmåga att hålla dig varm genom att binda luft inuti sina fibrer. Men visste du att ull även isolerar mot kyla? Samt även temperaturreglerande? Det är därför som det både kan hålla dig behagligt sval på sommaren och varm och skön på vintern.

Ull leder bort fukt samtidigt som det har en naturlig motståndskraft mot dålig lukt. Så även om man svettas rejält under lek eller jogging eller vandring så kommer dina ullkläder inte att lukta illa.

Ull har även den fantastiska förmågan att värma även när den är fuktig. Beroende på fibrernas tjocklek och tillverkningsmetod kan ullkläder både göras riktigt tunna och rejält tjocka, för att inte tala om hållbara och bekväma.

I kläderna som du hittar i KoKoBello andvänds i de flesta fall merinoull. Alltid ekologiskt och mulesingfri samt även obhandlad dvs helt fri från skadliga kemikalier. Allt för att minska negtiv miljöpåverkan!

Hur funkar det?

Här kan du läsa vad du uppnår genom att gå på ull på sommaren. Och kom ihåg – all ull är sommarull.

Varma dagar!

Många tror att ull kan bli för varmt om sommaren, men fårens ull finns där för att skydda fåren mot såväl kyla som värme. Lite likt en termos eftersom ullen består till ca 80% av luft, vilket är det som ger isoleringen. Merinoullfåret lever i varma länder och dess ull skyddar lika mycket mot den gassande solen som mot blöta och regn. En av ullfiberns naturliga egenskaper är att den är värmeväxlande samt kan absorberar fuk. Genom att ullen fångar upp vattenånga som bildas vid fysisk aktivtet håller den huden torr även varma dagar om du väljer kläder i  obehandlad ull närmast kroppen. 

Svala sommarkvällar…

Det är inte alltid supervarmt dygnet om i vårt nordiska klimat men visst älskar vi att vara ute så mycket det går årets alla varmare och ljusare dagar, kvällar och nätter?  Eftersom ull består av 80 % luft är den extra isolerande även om den är tunn och nätt och därför perfekt att ha med som extra värme när man sitter ute i sommarkvällen. Många använder faktiskt även ullfleecejackan som mest om sommaren eftersom den är perfekt som extra värmelager om kvällen.

Regninga dagar! 

En tunn ulltröja är världens bästa sommartröja! Himla smart och smidig under regnkläderna. Ull har den naturliga egenskapen att den kan bära flera gånger sin vikt i vätska och faktiskt värmer även när den är blöt eller fuktig. Så blir den blöt kyler den inte! 

Minskar packningens storlek!

En tunn och lätt ulltröja eller yllejacka skyddar mot sol men förstås även när temperaturen sjunker. Eftersom ull är naturligt smutsavvistande kan smuts och fläckar enkelt borstas eller sköljas bort utan att tvätta hela plagget. Krama bara ur vattnet i en handduk, så är ulljackan eller ulltröjan redo att användas igen. Kläder i ull torkar supersnabbt. Detta i kombination med den obehandlad ullens självrengörande och lukthämmande egenskaper gör att du bara behöver en eller ett par tröjor i ull eller en extra jacka i ull i bagaget vilket gör semesterpackningen liten och smidig. 

Ull är perfekt om natten till de minsta barnen, eller på tältsemestern för hela familjen

Dår kan det vara skönt att välja bort bort täcket och filten sommarens varmaste nätter. Och det kan vara skönt att sova med öppna fönster eller utomhus. Om värmen håller i sig natten igenom så blir kläder av ullsilke inte blöta trots att den som sover är varm och lite klibbig. Men om temperaturen sjunker under natten håller du dig eller babyn varmt och skönt hela natten. Du slipper väckas av en blöt och svettig eller allt för kall bebis. Det kan också vara skönt med sovkläder i ullsilke för hela familjen om du semestrar i tält eller rum med luftkonditionering!

Hoppas det var till hjälp!