Flädersaft enkelt och lätt

Sommartradition för mig är mormors flädersaft. Söt och sur och besk, allt på en gång. Lite grumlig serverad i små glas i sommarvärmen. Jag undrar om hon inte helt enkelt plockade blommorna från fläderbuskarna som växte vid stranden på västkusten där jag tillbringade mina barndoms somrar.

I vuxen ålder har jag planerat en fläder vid vår husknut för att kunna koka min egen saft. Vi bor inte vid en strand, utan mitt i stan så det kändes faktiskt lite enklare på så vis.

Själva saften gör sig av sig själv. Man kokar bara en lag på socker och citron som man häller över de sköljda blomklasarna. Ett lock över och så låta stå på en sval plats 3-4 dagar. Sila bort blommorna och eventuell citron. Så är saften klar!

Antingen tappar man upp den färdiga saften på flaskor. Men jag brukar frysa in den för att den inte skall mögla. Men en flaska sparar jag alltid i kylen. För den dricker vi upp direkt. Detta är ju världens godaste sommarsaft!

Och faktiskt ett måste för mig!

Kram Anna

Lämna ett svar