Bärjacka i ull

jacka

mamalila-wool-hooded-babywearing-coat 34_0

När man väljer bärjacka är funktion en viktig fråga. Föräldrar behöver jackor som fungerar. Allt från blixtlås som rör sig fritt och förhindrar att vatten sipprar igenom till ett ytterlager som gör jackan väderbeständig utan att använda några skadliga ämnen eftersom barn ofta vill stoppa i munnen och tugga på det som finns i närheten.

Mamalila lägger därför stor vikt på material som uppfyller dessa olika krav, som är hud och miljövänliga samtidigt som de är vind- och väderbeständiga. Under åren har de blivit experter på detta område. Eftersom det inte går att slå ihop all kunskap och alla olika aspekter på en liten etikett, har de istället sammanställt en liten men stadig växande ordlista över de viktigaste materialen och deras egenskaper.

Den jacka vi säljer i KoKoBello är en rejäl ulljacka fodrad med funktionsmaterial av syntetfibrer.

Den valkade eller kokta ullen i kappan (boiled wool) är ett härligt naturmaterial som är vattenavvisande, värmereglerande, tidlös elegant och smutsavvisande. Allt detta gör Mamalila bärjacka till en helt fantastisk bärjacka.

Ullfibrer är hygroskopiska vilket innebär att de kan binda fukt i form av vattenånga och rikta den bort från kroppen. I synnerhet, medan fukten absorberas, förblir fiberytan torr. Ull kan absorbera upp till en tredjedel av sin egen torrvikt i vattenånga utan att någonsin kännas fuktig. Samtidigt kan ull användas som ett material som är naturligt värmeväxlande med en väderbeständig yt eftersom ullens fiberyta är vattenavvisande. Den är även smutsavvisande, tack vare lanolin i ullen. Den bör inte tvättas ut genom att för mycket onödig rengöring av jackan. Sist men inte minst skapar ullens krusade loopstruktur en unik isolerin eftersom ullfibrerna är mycket lös och skapar luftkammare som fäller och behåller kroppens värme. Ett perfekt isoleringsskikt som också värmer. Jackan är fodrad med ett 2-skikt-laminat där första lagret är av med ett membran av olyester / polyuretan.

Den polyester (Thermore® Aria) som används är hudvänlig, krymper inte och håller formen bra. På grund av sin kemiska struktur är polyester ofarlig och mycket hållbar. Dessutom tar den inte åt sig fukt, även när impregneringen börjar förlora dess effekt. Framför allt kan polyester återvinnas utmärkt, vilket gör den idealisk för en hållbar produkt.

Som ett alternativ till PTFE-membranen (PFOA-frei) använder Mamalila membran som är gjorda av polyuretan (PU). De är hydrofila, så de är mycket vattenabsorberande och anpassar sig därför bra till olika aktivitetsnivåer. Om man svettas av att man rör sig mycket ökar luftfuktigheten och därmed membranets vattentäthet. Omvänt, vid mindre aktivitet och lägre fuktighet når endast en liten mängd vattenånga utsidan, så att det relativt tunna PU-membranet fungerar som isolering. Trots dess andningsförmåga garanterar det ändå vatten- och vindskydd. Till skillnad från PTFE-membran som t.ex. Gore-Tex kommer det inte upplevas som tätt utan andas.

Jackan går att använda från gravid samt för bärande både på mage och rygg och alla material är förstås testade och godkända!

Lämna ett svar