Tygblöjor

11248908_911226352256842_2147173918_n

Drying fabric baby diapers on lines

vika blöjda

 

Man räknar med att varje barn använder 4000-6000 blöjor under sin uppväxt. Om man räknar med en kostnad på ca 1,50 kronor styck, blir det en utgift på 6000-10.000 kronor per barn.  Som förälder har man alltså pengar att spara på att skippa engångsblöjorna och för miljön blir det förstås ännu större vinster.

Tillverkningen av engångsblöjor är en mycket energikrävande process och kräver ämnen som naturgas, olja och träråvara samt kemikalier som till exempel blekningsmedel. Tillverkning och användning av tygblöjor ger miljöpåverkan vid tex. bomullsodling och tvätt men å andra sidan slipper du plastmaterialen och sopberget. Köp miljömärkta tygblöjor, kör fulla tvättmaskiner med miljömärkt tvättmedel, låt lufttorka och välj grön el så  blir tygblöjorna det klart bättre för miljön.

En annan fördel är att barn som använder tygblöja kan bli blöjfria tidigare. Det är förstås bättre för miljön men även för barnet och dess naturliga utveckling. Barn kan bära engångsblöjor ända till tre eller till och med fyra års ålder och känner inte när det blir blött i blöjan på grund av engångsblöjornas utmärkta fuktabsorberande förmåga. Med tygblöja känner barnet när det kommer i blöjan vilket hjälper barnet att förstå hur kroppen fungerar.

Barn i de delar av världen där engångsblöjor dominerar, tex västvärldens industriländer, använder blöja längre upp i åldrarna än barn i andra delar av världen. Det beror på att dagens engångsblöjor är så effektiva. Barn som använder tygblöja ges möjlighet att träna sig på att få kontroll på blåsan tidigare, ofta  från ca 9 månaders ålder. Det finns flera fördelar med att sluta använda blöja tidigare. Tex är den största orsaken till urinvägsinfektion, vilket är ganska vanligt hos barn, att det finns urin kvar i blåsan. I blöja kissar barnen oftare och i mindre skvättar. När barnet kissa på pottan kissar sker det mer sällan och barnet tömmer blåsan bättre.

Och det är inte speciellt ansträngande att använda tygblöjor heller. Istället kan det vara väldigt enkelt och till och med rofyllt och betydelsefullt att tvätta och vika blöjor samtidigt som man spar både pengar och miljö.

Några små tips!

Använd plastfria tygblöjor i naturmaterial. En vikblöja av ekologisk bomull innerst med en ullbyxa över. Vikblöjor i bomull kan tvättas hur många gånger som helst i 90 graders maskintvätt. Ull är naturligt smut- och vattenavvisande.

Ullbyxorna skall ullkuras vid behov för att bevara sin vatten- och smutsavstötande förmåga

Köp tillräckligt många. Du måste ha nog för att kunna tvätta och torka en laddning parallellt.

Skölj av bajsblöjor direkt och förvara de använda tygblöjorna i en hink med tättslutande lock så att de hålls fuktiga tills det är dags att tvätta dem i maskin.

Kissblöjor av bomull samt ullbyxor kan handtvättas i handfatet och hängtorkas direkt, speciellt till de yngsta barnen.

Ha gärna en olivtvål till hands för att tvätta bort eventuella bajsfläckar innan de torkat in.

Det är också praktiskt att ha en torkställning i badrummet eller en ihopvikbar variant som man kan ställa upp och torka tvättade blöjor på över natten.

Köp begagnat. De blir bara bättre och mjukare med tiden. Dessutom är det ännu snällare mot miljön om flera barn kan använda blöjan. Tygblöjor är hållbara och man kan samma tygblöjor till alla sina barn

Använd inte sköljmedel när du tvättar dem – det försämrar uppsugningsförmågan.

 

Lämna ett svar