Ullkläder med omtanke


Ullen är redan i sitt ursprung ämnad att skydda, värma, omhölja och bevara livet. Och ullen har haft många tusen år på sig att anpassa sig till sina uppgifter
 Solius.se
Nu kommer höstkylan och det är dags att plocka fram varmare kläder. Vi älskar ull och våra små och stora ullbarn och vi använder ull inifrån och ut. Från och med nu och ända till nästa sommar igen. Ull är en helt fantastiskt fin naturfiber med många spännande egenskaper. För att öka ullens hållbarhet ska man tänka på att inte tvätta för ofta och när man väl gör det använda fintvättmedel utan enzymer eller sk biologiska tvättmedel. Det hittar du i vanliga affärer.

Ull är en naturfiber som har förmåga att andas och sköta om kroppens värmereglering, den kan ta upp fukt utan att kännas våt, värmer även i fuktigt tillstånd, är svårantändlig och flamsäker. Lanolin är ett fett som finns i all ull och som gör ullen mjuk och vattenavstötande.

Om ullkläder med lanolin tvättas i ”vanliga tvättmedel” tvättas fettet bort och ullen blir stel och stum. Detta kan motverkas genom att ullen tvättas för hand, med biologiska tvättmedel eller att man efter tvätt tillsätter ullkur. Lanolinet i ullen är också allergiframkallande och kan reta känslig hud. Därför finns det ullkläder som är lanolinfria.
När man i ullberedningen gör ullen lanolinfri mister ullen några av sina naturliga egenskaper men får på köpet några nya. Bland annat säger producenterna att den får ökad förmåga att absorbera fukt samt ökar ullens värmereglerande funktion. Lanolinfri merinoull tål också i de flesta fall maskintvätt.
Lanolinfri är sällan ekologisk men i de flesta fall ökotexmärkt vilket bland annat garanterar en giftfri vara till kunden. De plagg som är avsedda för de minsta barnen och ökotexmärkta har de hårdaste gränsvärdena för slutprodukten. Även produktionen för ökotexmärkta plagg är reglerad vad gäller kemikalier, utsläpp och annat. 

Ull från merinoullfår är mjukare och mindre kliig än vanlig fårull. Det har att göra med ullfiberns finlek. Silke är det bästa att ha mot extremt känslig hud. Men även lanolinfri kan vara ett alternativ om det är lanolinöverkänslighet/allergi det handlar om.

Mulesing är en omdiskuterad metod som används av vissa fårfarmare för att förhindra att flugor lägger ägg i hudvecken i fårets bakparti. Mulesing innebär att man skär bort vissa hudveck på fåren för att undvika infektionsrisk. Denna metod förekommer framförallt i Australien men har även i viss omfattning använts i Nya Zeeland som dock p.g.a. sitt klimat har mycket mindre problem med flugangrepp. Denna metod innebär djurplågeri. Därför är de ullkläder vi säljer i KoKoBello tillverkade av ull från Nya Zeeland och av tillverkare som tar avstånd från mulesing. 

Vi har i vårt sortiment samlat ett brett utbud av ullkläder från många olika stora och små tillverkare bland annat GOTS- & IVN-certifierade varor från Engel och Disana, mjuk skön praktisk och ökotexmärkt ull från norska Janusull och Troll, demeterul från Solius & kläder av naturlig och obehandlad ull i sköna färger från finfina Manymonths. I många år har vi hållit på och vårt sortiment är sammanställt av våra erfarenheter utifrån våra kloka kunders önskningar, tips, frågor  och feedback. Helt enkelt för att vi tycker detta är det bästa på marknaden och för att vi älskar det! 

Lämna ett svar